Nova online aktivnost Zavoda za metrologiju pod nazivom “Klik na lab”, čiji je cilj zainteresovati mlade za svijet nauke, počeće 23. februara 2022. Kroz objave, odnosno tekstove na društvenim mrežama i web stranici Zavoda za metrologiju, navedenom aktivnošću, pružaće se informacije o hemijskim elementima i njihovim specifičnostima, procesu kristalizacije, rastu i primjeni kristala, miješanju rastvora, metodi razdvajanja smješa i slično.

Autor svih tekstova i pratećih fotografija je dr sc. Alen Bjelopetrović iz Zavoda za fizičku hemiju Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba i član Hrvatske udruge kristalografa.

Podsjećamo da je Zavod za metrologiju tokom 2019. i 2020. realizovao konkurs “Ljepota kristala” namjenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori, upravo u saradnji sa Hrvatskom udrugom kristalografa. Na konkursima je, tokom dvije godine održavanja, učestvovalo 220 takmičarskih ekipa, odnosno 660 učenika osnovnih i srednjih škola.

Izvrstan odziv, kao i zainteresovanost učenika i njihovih mentora za navedene konkurse, podstakli su organizovanje online aktivnosti “Klik na lab” kako bi i dalje doprinosili popularizaciji nauke, njene važnosti i primjene u svakodnevnom životu.

Priče iz rubrike “Klik na lab” biće objavljivane na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter i Linkedin svake srijede do 13. aprila 2022.