Laboratorija za velike zapremine Zavoda za metrologiju objavila je najbolje mjerne i kalibracione mogućnosti (CMC) u bazi podataka Međunarodnog biroa za tegove i mjere (BIPM-KCDB). To je peti CMC u oblasti zapremina, a 24 u Zavodu za metrologiju.

Osim u oblasti zapremina, do sada su nacionalne kalibracione laboratorije Zavoda za metrologiju objavile 18 najboljih mjernih i kalibracionih mogućnosti u oblasti temperature i jedan CMC u oblasti dužine. Osnovni uslov za objavljivanje novih CMC u BIPM-KCDB je uspješno učešće u međulaboratorijskim poređenjima.
Laboratorija za velike zapremine učestvovala je u međulaboratorijskom projektu Evropskog udruženja nacionalnih metroloških instituta: EURAMET.M.FF-K4.1.2016 – Kalibracija etalon prelivne pipete 20 l.

Mjerilo koje se koristilo u EURAMET-ovom međulaboratorijskom poređenju je etalon prelivna pipeta 20 l. U Laboratoriji za velike zapremine kalibracija etalon prelivne pipete od metala, nazivne zapremine 20 l, obavljena je gravimetrijskom metodom. Za kalibraciju se koristio komparator mase CC60, proizvođač Sartorijus, dok se za praćenje ambijentalnih uslova koristio TESTO 480. Uz transfer standard je stigao ručni digitalni termometar, model 1521 i sonda za mjerenje temperature vode PT 100. Za kalibraciju se koristila destilovana voda. Poređenje je počelo 19. jula i završilo se 4. avgusta 2016.

Rezultati EURAMET-ovog međulaboratorijskog poređenja objavljeni su u decembru 2018. Laboratorija za velike zapremine Zavoda za metrologiju postigla je dobre rezultate i prijavila CMC u bazi podataka Međunarodnog biroa za tegove i mjere (BIPM) za gravimetrijsku kalibraciju etalon prelivnih pipeta u opsegu 2 L do 100 l. CMC je objavljen 11. septembra 2019.

U projektu su učestvovali i nacionalni metrološki instituti iz Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Norveške, Švajcarske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Republike Kosovo, Bugarske, Litvanije, Portugalije, Danske, Nizozemske, Španije, Švedske, Austrije i Mađarska.

Mjerne i kalibracione mogućnosti (CMC) su najbolje mjerne sposobnosti koje jedan nacionalni metrološki institut može da manifestuje u svakodnevnom radu, pri pružanju usluga korisnicima u normalnim uslovima rada. Sve mjerne i kalibracione mogućnosti moraju biti podržane u opsegu i iskazanoj mjernoj nesigurnosti potpunom implementacijom sistema menadžmenta kvalitetom kojeg odobrava EURAMET-ov Tehnički komitet za kvalitet (EURAMET TC-Quality). Kalibracioni sertifikati izdati sa logom CIPM MRA potvrđuju kompetentnost laboratorija kroz iskazani CMC i kao takvi su priznati u cijelom svijetu.