Zavod za metrologiju poziva predstavnike jedinica lokalne samouprave, komunalnih policija, kao i drugih ustanova koje posjeduju mjerila zvuka (fonometre) da u srijedu 13. novembra 2019. prisustvuju radionici pod nazivom: „Značaj ovjeravanja mjerila zvuka (fonometara)“.

Mjerila zvuka (fonometri) koriste se u postupcima utvrđivanja nivoa buke. Pretežno ih koriste inspekcijski organi lokalnih samouprava, tačnije Komunalna policija, za zaštitu građana od nedozvoljenog nivoa buke.

Cilj radionice je da objasnimo zakonsku obavezu ovjeravanja mjerila zvuka (fonometara), koja se obavlja isključivo u Zavodu za metrologiju. Zavod za metrologiju u prethodnom periodu obezbijedio je neophodnu opremu za pregled mjerila zvuka, a uspostavljana je i Laboratorija za ovjeravanje fonometara.

Podsjećamo da, u skladu sa članom 15 Zakona o metrologiji („Sl. list CG“, br. 79/08 i 40/11), lica koja upotrebljavaju zakonska mjerila su dužna da postavljaju i koriste zakonska mjerila na način kojim se obezbjeđuje tačnost mjerenja i odgovorna su za tehničku ispravnost mjerila i tačnost rezultata, kao i da podnose na ovjeravanje zakonska mjerila u skladu sa ovim zakonom i propisima donijetim na osnovu ovog zakona.

Članom 2 tačka 3.2, Uredbe o zakonskim mjerilima za koja je obavezno ovjeravanje, odnosno odobrenje tipa mjerila („Sl. list CG“, br. 81/09 i 13/17), ukoliko se koriste u funkciji zaštite imovine, životne sredine i prirodnih resursa, zaštite na radu i zaštite od nezgoda, mjerila zvuka (fonometri) moraju biti ovjereni (pregledani i žigosani). Rok redovnog ovjeravanja mjerila zvuka (fonometara) iznosi 2 godine.

Predavači na radionici biće pomoćnik direktorice i rukovodilac Sektora za ovjeravanje mjerila u Zavodu za metrologiju Zoran Ćetković i samostalna savjetnica II u Sektoru za ovjeravanje mjerila Gordana Pješčić.

Radionica će biti održana u prostorijama Zavoda za metrologiju, Arsenija Boljevića b. b., u Podgorici, sa početkom u 11:00 sati.

Molimo Vas da svoje prisustvo potvrdite najkasnije do petka 8. novembra 2019. na email adresu: gordana.pjescic@metrologija.gov.me.

 Agendu možete preuzeti na linku − Agenda – fonometri.