Zavod za metrologiju, u sklopu međunarodne manifestacije „Dani evropske baštine“, organizuje izložbu pod nazivom „Umjetnost mjerenja“.

Izložba će biti otvorena 25. septembra 2018. u 10:30h u TC Delta City u Podgorici.

Izložba „Umjetnost mjerenja“ organizuje se uz podršku Ministarstva kulture i dio je manifestacije „Dani evropske baštine“ koja se obilježava u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi. „Dani evropske baštine“ pokrenuti su kroz saradnju Evropske komisije i Savjeta Evrope i tradicionalno se obilježavaju svakog septembra. Ovogodišnja tema „Dana evropske baštine“ je „Umjetnost dijeljenja“.

Izložba Zavoda za metrologiju, pod nazivom „Umjetnost mjerenja“, ima za cilj širenje znanja o starim, autentičnim mjernim jedinicama, mjerilima i mjernim sistemima korišćenim na teritoriji Crne Gore kroz istoriju. Izložba će imati formu umjetničke instalacije koja će posjetiocima ponuditi kako vizuelno prijemčiv tako i informativni sadržaj, praveći paralelu između starih mjernih jedinica korišćenih u Crnoj Gori i modernog oblika metričkog sistema – Međunarodnog sistema jedinica (SI). Osim toga, predviđena je i radionica sa interaktivnim sadržajem za djecu.

Podsjećamo da razvoj univerzalnog mjernog sistema počinje u doba Francuske buržoaske revolucije, sa ciljem uspostavljanja jedinstvene, globalne upotrebe mjernih jedinica kao što su metar i kilogram. Crnu Goru odlikuje kako originalnost u upotrebi mjernih jedinica, kroz bogato istorijsko kulturološko nasljeđe, tako i prihvatanje tekovina Francuske buržoaske revolucije kao osnova za dalju nadogradnju i prihvatanje evropskih standarda u upotrebi metričkog sistema. Još jedan razlog za organizovanje ovog događaja je i aktuelna kampanja međunarodne metrološke zajednice povodom jedne od najvećih promjena Međunarodnog sistema jedinica (SI) od njegovog usvajanja, koja se očekuje u novembru 2018.

Izložba „Umjetnost mjerenja“ biće otvorena do 27. septembra 2018. u 22:00h.