Zavod za metrologiju i Hrvatska udruga kristalografa proglasili su pobjednike nagradnog konkursa „Ljepota kristala 2020“ na kojem je učestvovalo preko 400 učenika, odnosno 138 ekipa, iz 43 osnovne i srednje škole iz Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Žabljaka, Kolašina, Berana, Bijelog Polja, Plava, Cetinja, Kotora, Bara i Ulcinja.

Cilj takmičenja bio je da učenici prošire teorijska i praktična znanja iz hemije, upoznaju se sa osnovnim tehnikama laboratorijskog rada i metodologijom naučnog istraživanja.

Takmičenje je bilo namjenjeno učenicima VII, VIII i IX razreda osnovnih škola, kao i učenicima svih razreda srednjih škola i organizovalo se u dvije osnovne kategorije: rast kristala neorganske i organske soli, kao i u posebnoj kategoriji za srednje škole – sinteza i kristalizacija dvojne soli.

Prvo mjesto među osnovnim školama, u kategoriji rast kristala neorganske soli, osvojila je ekipa OŠ „Jugoslavija“ iz Bara u sastavu Anastasija Golić, Marko Pavlović i Uroš Raković sa mentoricom Draganom Milićević koja je bila mentorica i drugoplasiranoj ekipi iz iste škole, u sastavu Danilo Janković, Rejhana Zejnilović i Kalina Velimirović. Trećeplasirana je ekipa OŠ „Dušan Obradović“ sa Žabljaka koju čine Marija Krstajić, Stefan Taušanović i Jana Ćosović, čija je mentorica Milojka Stijepović. (TABELA)

U kategoriji rast kristala organske soli, prvo mjesto među osnovnim školama, osvojila je ekipa OŠ „Maksim Gorki“ iz Podgorice u sastavu Dora Ceković, Selena Zindović i Iskra Mandić sa mentoricom Mirjanom Mališić. Drugo mjesto pripalo je OŠ „Vuk Karadžić“ iz Berana u sastavu Maša Milićević, Milo Račić i Irina Celić, sa mentorom Branislavom Živaljevićem. Treće mjesto pripalo je ekipi OŠ „Radomir Mitrović“, takođe iz Berana, u sastavu Kristina Tijanić, Irina Adrović i Sara Barjaktarović, sa mentoricom Natašom Tmušić. (TABELA)

Od srednjih škola, u kategoriji rast kristala neorganske soli, prvo mjesto osvojila je ekipa SMŠ „17. Septembar“ sa Žabljaka u sastavu Novak Knežević, Radovan Krstajić i Viktor Stijepović čija je mentorica bila Milojka Stijepović. Druga je ekipa SSŠ „Ivan Uskoković“ iz Podgorice koju čine Ljubica Vukić, Tamara Vuković i Đorđe Vujović, sa mentoricom Biljanom Kljajić. Treće mjesto osvojila je SMŠ „Bratsvo-jedinstvo“ iz Ulcinja u sastavu Edita Kovačević, Sanja Čaušević i Kristina Nrekić. Njihova mentorica bila je Fatbarla Buzuku. (TABELA)

Ekipi SSŠ „Ivan Uskoković“ iz Podgorice u sastavu Anđela Delibašić, Ana Vidaković i Jelena Tripunović, sa mentoricom Biljanom Kljajić, pripalo je i prvo mjesto u kategoriji rast kristala organske soli. U istoj kategoriji drugo mjesto osvojila je ekipa Prve srednje stručne škole iz Nikšića koji čine Anja Peković, Neda Gagović i Luka Lopušina. Njihova mentorica bila je Ana Bataković. Trećeplasirana je ekipa SSŠ „Spasoje Raspopović“ iz Podgorice u sastavu Andrea Lutovac, Bojana Matanović i Dragana Jovanović, sa mentoricom Marijanom Peković. (TABELA)

U navedenim kategorijama pobjednike takmičenja, po propisanim kriterijumima, izabrao je žiri u sastavu: magistar hemije Alen Bjelopetrović iz Hrvatske udruge kristalografa, dr Zorica Leka sa Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, kao i predstavnice Zavoda za metrologiju Tamara Bošković Begenišić i Naina Čuturić Knežević.

Izazovna kategorija, odnosno sinteza i kristalizacija dvojne soli, organizovana je isključivo za učenike srednjih škola. U toj kategoriji najbolja je ekipa Prve srednje stručne škole iz Nikšića u sastavu Marija Vasiljević, Aleksandar Tomić i Marko Mirković, sa mentoricom Anom Bataković. Drugo mjesto pripalo je Gimnaziji „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada koju čine Jelena Leka, Anja Raičević i Mila Miketić, sa mentoricom Senkom Đurović. Treće mjesto osvojila je ekipa Gimnazije Kotor: Anastasija Mrkaić, Jovana Marić i Valentina Radonjić, a njihova mentorica je bila Žana Sošić Bošković. (TABELA)

U izazovnoj kategoriji pobjednike je izabrao žiri u sastavu: dr Aleksandar Višnjevac i magistar hemije Alen Bjelopetrović iz Hrvatske udruge kristalografa, kao i predstavnice Zavoda Tamara Bošković Begenišić i Naina Čuturić Knežević.

Svim članovima pobjedničkih biće uručene vrijedne nagrade: bicikla, akcione kamere, tablet računari, polaroid foto aparati, pametni satovi i bežične slušalice.

Takmičarski dio nagradnog konkursa „Ljepota kristala 2020“ počeo je 29. januara i trebalo je da bude završen sredinom aprila. Zbog situacije uzrokovane epidemijom korona virusom, obustavom nastave u školama i poštujući preporuke nadležnih institucija, takmičenje, odnosno proglašenje pobjednika odgođeno je za jul.

Takmičenje „Ljepota kristala“ Zavod za metrologiju organizovao je drugu godinu zaredom u saradnji sa Hrvatskom udrugom kristalografa, koja je do sada sprovela više nagradnih konkursa namjenjenih hrvatskim učenicima osnovnih i srednjih škola.