Povodom obilježavanja 20. maja – Svjetskog dana metrologije, Zavod za metrologiju 19. maja 2022. od 9:00 do 15:00 sati organizuje „Otvoreni dan Laboratorije za pritisak“ kada će građani imati mogućnost da provjere tačnost svog mjerila krvnog pritiska.

Građani se često interesuju na koji način mogu provjeriti mjerila koja posjeduju u svojim kućnim apotekama. Iz toga razloga smo i odlučili da navedenog dana omogućimo provjeru tačnosti mjerila krvnog pritiska za sve zainteresovane, potpuno besplatno.

Na osnovu Zakona o metrologiji, vlasnici, korisnici i lica koja upotrebljavaju mjerila, dužni su da postavljaju, koriste i održavaju zakonska mjerila na način kojim se obezbjeđuje propisana tačnost mjerenja.

Podsjećamo, da su javne i privatne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, obavezne da sva mjerila koja se koriste u funkciji zaštite zdravlja ljudi upotrebljavaju samo ako ispunjavaju propisane metrološke zahtjeve i ako su ovjerena i označena propisanim oznakama. Ovjeravanje mjerila, koje podrazumijeva pregled i žigosanje, propisano je između ostalog za manometre za mjerenje krvnog pritiska.

Zavod za metrologiju nadležan je za ovjeravanje mjerila u oblasti pritiska, dok nadležnost metrološko – inspekcijskog nadzora sprovodi Uprava za inspekcijske poslove, preko metroloških inspektora.

Ovjeravanje manometara za mjerenje krvnog pritiska sprovodi se isključivo na osnovu zahtjeva stranaka, na primjer uvoznika tih mjerila ili zdravstvenih ustanova i obavlja se svake dvije godine.

U Zavodu za metrologiju u 2022. pregledano je nešto više od 100 manometara, dok je u 2021. pregledan 301 manometar za mjerenje krvnog pritiska.

Svjetski dan metrologije ove godine se, u više od 80 država, obilježava temom „Metrologija u digitalnoj eri“ i organizuje ga Međunarodni biro za tegove i mjere (BIPM) i Međunarodna organizacija za zakonsku metrologiju (OIML).  Njime se obilježava godišnjica od potpisivanja Metarske konvencije 20. maja 1875. čiji je cilj bio obezbjeđenje jedinstvenog sistema mjernih jedinica u svijetu.

Osim navedene aktivnosti Laboratorije za pritisak Zavoda za metrologiju, povodom Svjetskog dana metrologije organizovane su i posjete nacionalnim kalibracionim laboratorijama studenata Univerziteta Donja Gorica, učenika osnovnih škola i predstavnika Fondacije PRONA.