Predstavnica Zavoda za metrologiju Anđela Vešović prisustvovala je 11. juna 2024. Info danu Ministarstva evropskih poslova, organizovanom povodom objave Poziva za dostavljanje predloga standardnih projekata u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran 2021-2027.

Interreg IPA Južni Jadran je, kako je istaknuto, trilateralni program prekogranične saradnje koji sufinansira Evropska unija u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć u programskom periodu 2021–2027. U velikoj mjeri se, naglašeno je, nadograđuje na rezultate prethodnog programa Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora 2014-2020. Programom Interreg IPA Južni Jadran podržava se saradnja institucija i organizacija sa sjedištem u Italiji, Albaniji i Crnoj Gori. Programsko područje obuhvata italijanske regije Pulja i Molize, kao i čitave teritorije Albanije i Crne Gore.

Naglašeno je i da će za zajedničke projekte institucija iz Italije, Albanije i Crne Gore biti opredijeljeno 38 miliona eura, od čega je 31 milion bespovratan iz sredstava Evropske unije. U okviru Poziva biće finansirani projekti vrijednosti od 600.000 do 1.500.000 eura, a predviđeno je da traju između 18 i 30 mjeseci.

Istaknuta su i četiri prioriteta Programa kao što su „Pametnija Evropa”, prioritet usmjeren na inovacije i unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i „ Zelenija Evropa” – za promovisanje energetske efikasnosti, prilagođavanje klimatskim promjenama i sprečavanje rizika, kao i zaštitu biološke raznolikosti i smanjenje zagađenja. Prioritet „ Povezanija Evropa” orijentisan je na razvijanje održive i intermodalne nacionalne, regionalne i lokalne mobilnosti, dok je „ Socijalnija Evropa” fokusiran na poboljšanje pristupa inkluzivnim i kvalitetnim uslugama u obrazovanju i na jačanje uloge kulture i održivog turizma u ekonomskom razvoju i socijalnoj inkluziji.

Rok za dostavljanje predloga projekata u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran je 06. septembar 2024.