Prezentacijom pod nazivom ,,Nauka o mjerenju u funkciji zdravlja” Zavod za metrologiju predstavio se na festivalu ,,Evropska noć istraživača”. Festival su 24. septembra 2021. organizovali Fondacija za promociju nauke u Crnoj Gori – PRONA i Prirodnjački muzej Crne Gore.

Predstavnica Zavoda za metrologiju Tamara Bošković Begenišić istakla je tokom prezentacije značaj naučne metrologije koja je osnov za razvoj ostalih metroloških oblasti i podrazumjeva realizaciju, razvoj, usavršavanje i održavanje etalona na primarnom nivou, odnosno bavi se realizacijom Međunarodnog sistema jedinica (SI).

Medicina u svakodnevnoj praksi koristi mjerenja temperature tijela, krvnog pritiska, praćenja rada srca ili disanja, doziranje ljekova i slično.

Osim toga, u medicinskoj dijagnostici i u terapijske svrhe koristi se veliki broj uređaja čiji je princip rada zasnovan na električnim veličinama, jonizujućem zračenju, visokim frekvencijama i magnetnom polju.

Zavod za metrologiju, kako je istaknuto, svojim korisnicima usluga u oblasti zdravstva i farmaceutske industrije pruža tačna i sljediva mjerenja u oblasti temperature, dužine, mase, zapremine i pritiska. Rezultati kalibracija u navedenim oblastima sljedivi su do referentnih vrijednosti veličina višeg reda, odnosno do Međunarodnog sistema jedinica.

Metrološka sljedivost, kako se objašnjava u prezentaciji, ogleda se u prenošenju vrijednosti veličina do SI jedinica, preko primarnih, sekundarnih, referentnih i radnih etalona, do mjerila koja se neposredno koriste u svakodnevnim mjerenjima.

Tokom prezentacije posebno je naglašeno da uređen metrološki sistem podrazumjeva upotrebu metrološki ispravnih i sljedivih etalona i mjerila u oblasti zdravstva, koja garantuju tačna i reproduktivna mjerenja veličina, a u interesu zaštite i poboljšanja zdravlja ljudi.

Festival ,,Noć istraživača” organizovan je u virtuelnom izdanju uz dvanaestočasovni program posvećen nauci i naučnim dostignućima, kao i promjenama koje, kako su organizatori naveli, donose nove tehnologije dramatično mijenjajući svijet.