U organizaciji Evropskog udruženja nacionalnih metroloških instituta (EURAMET) 18. i 19. oktobra 2021. održana je online obuka na temu mađulaboratorijskih poređenja iz oblasti malih zapremina.

Obuku su pratili rukovoditeljka Laboratorije za male zapremine Jasna Mudreša, zamjenica rukovoditeljke Dragana Nešević i načelnik Odsjeka za obezbjeđenje metrološke sljedivosti Miloš Mujović.

Predavači na obuci bili su Chingis Kuanbayev iz Međunarodnog biroa za tegove i mjere (BIPM), predstavnica grčkog nacionalnog metrološkog instituta (EIM) Zoe Metaxiotou i Elsa Batista iz portugalskog nacionalnog metrološkog institua (IPQ) .

Tokom obuke održane su prezentacije na teme: „Mikropipete – osnovne karakteristike, konstrukcija i rukovanje”, „Kalibracija mjerila zapremine sa klipom” i „Procjena mjerne nesigurnosti kod kalibracije mikropipeta”.

Više riječi bilo je i o laboratorijskim poređenjima u okviru Međunarodnog biroa za tegove i mjere na temu organizacije, analize rezultata, određivanja referentne vrijednosti poređenja i izveštavanja, kao i o kreiranju najboljih kalibracionih i mjernih mogućnosti (CMC) za male zapremine.