Pomoćnik direktorice Zavoda za metrologiju i rukovodilac Sektora za metrološku sljedivost i državne etalone Goran Vukoslavović prisustvovao je Tehničkom komitetu za kvalitet (TC-Q) u organizaciji Evropskog udruženja nacionalnih metroloških instituta (EURAMET). TC-Q je održan 17. i 18. aprila 2019. u Ljubljani u  Sloveniji.

EURAMET-ov 14. Tehnički komitet za kvalitet okupio je veliki broj eksperata iz oblasti sistema kvaliteta.

Godišnji Izvještaj Zavoda za metrologiju je prihvaćen i našao se među 22 slična izvještaja za koje nisu potrebna dodatna pojašnjenja.

Zavod za metrologiju je prezentovao svoj sistem kvaliteta na prethodnom sastanku u aprilu 2018., kada je predstavljena akreditacija osam nacionalnih kalibracionih laboratorija i kada su predstavljene sve objavljene najbolje kalibracione i mjerne mogućnosti (CMC) u bazi podataka Međunarodnog biroa za tegove i mjere (BIPM KCDB).

Na Tehničkom komitetu za kvalitet predstavljene su i tabele sa statusima implementacije Sistema kvaliteta za svaku državu posebno. Obavljene su i prezentacije sljedećih instituta: DPM iz Albanije, INM iz Moldavije, LABSGAS iz Bosne i Hercegovine, DHMZ-SOUL iz Hrvatske, TAEK, UME iz Turske, MIKES, Aalto, MIKES-FMI, MIKES-SYKE, FGI-GG, STUK iz Finske, EIM, EXHM/GSCL-EIM iz Grčke, BFKH iz Mađarske, SMD iz Belgije, NSAI NML iz Irske, MIRS iz Slovenije i INRIM iz Italije.

Predstavljeni su i Izvještaji Nadzornog komiteta o svim nacionalnim metrološkim institutima, kao i ovlašćenim institutima, o analizi potreba i planu rada za implementaciju nove verzije standarda EN ISO/IEC 17025/2018.

Naredni Tehnički komitet za kvalitet biće odražan u švajcarskom nacionalnom metrološkom institutu METAS u Bernu.