Predstavnice Zavoda za metrologiju Jovana Vukoslavović i Milena Popović prisustvovale su 26. novembra 2019. digitalnom samitu „DigitalOn“ kojeg je organizovao Odbor za digitalnu transformaciju Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM).

U posljednjih nekoliko godina, kako je istaknuto na samitu, sve više se govori o procesu digitalne transformacije kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. U cilju podrške razvoju digitalnog društva u Crnoj Gori, uvođenje digitalnih inovacija radi unapređenja kvaliteta usluga, predstavlja jedan od glavnih prioriteta Zavoda za metrologiju.

Predsjednik Asocijacije menadžera Budimir Raičković naglasio je, tokom samita, da pojam digitalna transformacija podrazumijeva proces koji, kako je rekao, prvenstveno označava promjenu načina razmišljanja i da je sinergija državnih institucija, lokalnih uprava, kompanija, privrednih subjekata i NVO sektora ključan faktor u tom procesu.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović istakla je da se digitalno društvo mora, kako je kazala, zasnivati na inovacijama, kvalitetnim i održivim IT rješenjima koja će moći da prate tehnološki razvoj i mijenjaju način na koji se posluje i u javnoj upravi i u privrednom sektoru.

Ministarka nauke Sanja Damjanović, predstavila je aktivnosti koje su bitne za jačanje inovacionog ekosistema, kao i konkurentnosti Crne Gore u eri, kako je objasnila,  industrijske revolucije 4.0. Ministarka Damjanović naglasila je i značaj nove Strategije pametne specijalizacije Crne Gore (2019-2024). U okviru Konkursa za dodjelu grantova za inovativne projekte, kako je istakla, finansirano je najviše projekata iz ICT sektora, a nijedan projekat, kako je rekla, neće biti finansiran ukoliko nije u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije.

Poseban dio samita bio je posvećen prezentaciji rješenja iz privrede.

Davor Mašković iz kompanije Bar Kod predstavio je dugotrajni proces digitalne transformacije u toj kompaniji koji je obuhvatio uvođenje Smart Tech sistema za robno knjigovodstvo, WMS sistema za upravljanje skladištem,  SAP sistema za obradu informacija, a takođe i otvaranje prve BAR KOD shop online prodavnice u Crnoj Gori.

Izvršni direktor u kompaniji Business Universal Media Dražen Raičković predstavio je „Proventum – Cloud Office“, odnosno nagrađenu platformu za WEB kancelariju koja se može koristiti za elektronsko arhiviranje, slanje i primanje dokumenata, praćenje profita, generisanje plata, PDV prijavu i slično.

Direktor Sektora kartičarsta u Hipotekarnoj banci Sejad Šehić  predstavio je Pay by link concept putem kojeg je omogućeno plaćanje putem mobilne aplikacije korišćenjem NFC tehnologije.

Predstavnici Asocijacija menadžera pozvali su tokom samita IT, bankarski i telekomunikacioni sektor, obrazovnu i akademsku zajednicu, NVO sektor kao i državne institucije, a posebno ministarstva javne uprave, ekonomije, finansija, nauke i prosvjete, da, kako su istakli, udruže snage, znanje i resurse i da podrže ideju kreiranja takozvane Digitalne koalicije za digitalnu Crnu Goru.

Digitalni samit „DigitalOn“ održava se drugi put u Crnoj Gori i ove godine okupio je oko 200 predstavnika više javnih i privatnih institucija.

Samit je realizovan uz partnerstvo sa ministarstvima javne uprave, nauke, ekonomije, prosvjete, zdravstva, Upravom za kadrove, Privrednom komorom  Crne Gore, Savjetom stranih investitora, AmCham-om i drugim.