Predstavnica Zavoda za metrologiju Anđela Vešović pratila je webinar na temu digitalnih sertifikata i mašinskih jezika za obradu informacija u metrologiji (Machine-readable information in metrology) kojeg je 25. juna 2024. realizovala Međunarodna organizacija za zakonsku metrologiju (OIML).

Na webinaru je više riječi bilo o projektnoj grupi pod nazivom ,,Notifikovana tijela u oblasti metrologije – Digitalni sertifikati” (NoBoMet ,,Digital certificates”). NoBoMet je, kako je objašnjeno, Evropska koordinaciona grupa za tijela za ocjenu usaglašenosti za Direktivu o mjernim instrumentima (MID) i Direktivu o neautomatskim vagama (NAWID). Cilj djelovanja NoBoMet-a je unapređenje harmonizacije i koordinacije među Notifikovanim tijelima koja su uključena u ocjenjivanje i sertifikaciju proizvoda u Evropi. NoBoMet se, naglašeno je, fokusira na to da navedene institucije primjenjuju dosljedne standarde i procedure, čime se povećava pouzdanost i kredibilitet sertifikata na evropskom tržištu.

Predstavnica njemačkog nacionalnog metrološkog instituta (PTB) Gisa Foyer govorila je o digitalnim sertifikatima o usaglašenosti u metrologiji i glavnim ciljevima projekta koji se odnose na strukturu podataka, softver, alate i standardizaciju. Predstavljen je programerski kod za digitalni sertifikat sa fokusom na strukturu podataka.

Prezentovan je i razvoj digitalnih kalibracionih sertifikata (DCC) mrežnog servisnog sistema kineskog nacionalnog metrološkog instituta (NIM). U cilju objašnjenja, ali i mogućnosti preuzimanja različitih verzija DCC metamodela NIM je, kako je istaknuto, uspostavio i posebnu web stranicu. NIM-DCC, naglašeno je, posjeduje i PTB TraCIM sertifikaciju što je tehnička osnova za međusobno međunarodno priznavanje.