Zavod za metrologiju poziva studente, profesore i učenike srednjih škola da, u okviru Festivala „Dani nauke i inovacija 2023“ Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, posjete 27. i 28. septembra 2023. naše nacionalne kalibracione laboratorije za oblast metrologije mase, dužine, temperature, pritiska, električnih veličina, zapremine, kao i vremena i frekvencije.

Naša ciljna grupa su učenici svih srednjih škola u Crnoj Gori i studenti Elektrotehničkog, Biotehničkog, Mašinskog, Metalurško-tehnološkog, Pomorskog i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, kao i Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju i Fakulteta primijenjene nauke Univerziteta Donja Gorica.

Učenici i studenti će tokom manifestacije pod nazivom „Otvorene laboratorije Zavoda za metrologiju”  moći da vide državne etalone i da prisustvuju jednostavnijim postupcima mjerenja.

Prilikom posjete Zavodu za metrologiju planirano je da se za svaku grupu učenika i studenata omogući kratka prezentacija o razvoju metrologije, uz predstavljanje naše djelatnosti, kao i podjela promotivnog materijala koja se odnosi na nove definicije Međunarodnog sistema jedinica (SI). Nakon predavanja, učenici i studenti će obilaziti naše laboratorije.

Tokom dva dana predavanja, planiramo da prenesemo stručna znanja učenicima i studentima kroz veći broj primjera iz prakse, ali i istorijske podatke o razvoju metrologije. Upoznavanjem sa našom djelatnošću, učenici i studenti, imaće uvid u specifične procese rada u laboratorijama i biće im objašnjena važnost metrologije u raznim granama privrede, ekonomije, bezbjednosti, kao i očuvanju života i zdravlja, zaštiti okoline i potrošača.

Direktnim pristupom želimo da mlade zainteresujemo upravo za izučavanje prirodnih nauka uz naglasak na primjenu Međunarodnog sistema jedinica (SI) i njihov razvoj neophodan za cjelokupan društveni napredak.

Za posjete našim laboratorijama možete se prijaviti na broj: 067 289 653.