• Tropska godina, koju povezujemo sa kretanjem Zemlje oko Sunca, traje tačno 365,242… dana, odnosno 365 punih dana i skoro jedne četvrtine dana. Ovaj dodatni dio dana uzrokuje pojavu prestupne godine od 366 dana svake četvrte godine, kako bi se kalendarska godina izjednačila sa tropskom godinom.
  • Veoma često postoji 61 sekunda u jednom minutu, takozvana prestupna sekunda, koja se dodaje na UTC kako bi se sihnronizovalo atomsko i solarno vrijeme. Otkako je UTC uveden 1. Januara 1972. godine, bilo je 27 prestupnih sekundi, a posljednja se dogodila 31. decembra 2016. godine u 23:59:60 UTC.
  • Pomjeranje satova unaprijed ljeti omogućava nam da bolje iskoristimo dostupnu prirodnu svjetlost. Namjera je da se poveća produktivnost i poboljša sigurnost tako što će se uticati na smanjenje broja saobraćajnih nesreća u vrijeme putovanja do posla i nazad. Međutim, ove dvije vremenske promjene u godini narušavaju naše biološke satove i mogu izazvati zbunjenost. Prošle godine, Evropska unija je objavila da bi preko 80% ispitanika iz cijele Evrope ukinulo zimsko i ljetnje računanje vremena. Međutim, ova inicijativa trebalo bi da dobije odobrenje nacionalnih vlada i Evropskog parlamenta da bi postala zakon.
  • Veb ili svjetska mreža (www) 12. marta 2019. godine slavi 30 godina postojanja, što je tačno 946 684 800 s izraženo u SI jedinici za vrijeme.