Pomoćnik direktorice Zavoda za metrologiju Zoran Ćetković pratio je četvrti sastanak Komiteta Evropske kooperacije u zakonskoj metrologiji (WELMEC e.V.) koji je održan u periodu od 3. do 5. maja 2023. u njemačkom nacionalnom metrološkom institutu PTB u hibridnom formatu.

Jedna od prezentacija na WELMEC sastanku odnosila se na stanice za punjenje električnih vozila i registraciju potrošnje. Zaključeno je da je prisutna različita regulativa u državama članicama i da je potrebno harmonizovati zakonodavstvo u toj oblasti na nivou Evropske unije, što je proces, kako je navedeno, koji bi trajao od pet do sedam godina.

Osnovne teme sastanka odnosile su se na predstavljanje Izvještaja o prethodnom sastanku, Izvještaja predsjedavajućeg i WELMEC e.V sekretarijata, uključujući usvajanje finansijskog izvještaja za 2022., prognozu realizacije budžeta za 2023. i budžet za 2024.

Osim predstavnika radnih grupa (WG) WELMEC e.V.  sastanku su prisustvovali i predstavnici Evropske komisije, Međunarodne organizacije za zakonsku metrologiju (OIML), institucije za zakonsku metrologiju NOBoMet i udruženja CECIP.

Četvrti sastanak WELMEC e.V. Komiteta pratilo je, direktno ili u online formatu, oko 55 predstavnika evropskih država.