Direktorica Zavoda za metrologiju Gordana Bajić pratila je 22. Sjednicu direktora nacionalnih metroloških instituta (NMI) i predstavnika država članica Međunarodnog biroa za tegove i mjere (BIPM) koja je u online izdanju održana 19. i 20. oktobra 2023.

Tema prvog dana Sjednice bila je “Mjerenja kao podrška globalnom prehrambenom sistemu”, što je ujedno bio i slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana metrologije koji se obilježavao 20. maja. Cilj je bio naglasiti važnost mjerenja u metrologiji kao podršku u lancu bezbjednosti proizvodnje i distribucije hrane u različitim svjetskim regijama. Shodno tome, izlaganja na navedenu temu imali su predstavnici Kine, Kostarike, Južnoafričke Republike, Novog Zelanda i Intra-afričkog metrološkog sistema (AFRIMETS). Na temu klimatskih promjena i bezbjednosti hrane predavanja su održali predstavnici Turske, Kanade i Velike Britanije.

Druga tema Sjednice odnosila se na digitalnu transformaciju u metrologiji, digitalni SI i izjavu o digitalnoj transformaciji u međunarodnoj nauci i infrastrukturi kvaliteta o čemu su govorili predstavnici Međunarodnog biroa za tegove i mjere i nacionalnog metrološkog instituta Velike Britanije.

Predsjedavajući Međunarodnog komiteta za tegove i mjere (CIPM) Wynand Louw predstavio je napredak u ispunjavanju Strategije CIPM-a do 2030., i odgovor na rezolucije usvojene na Generalnoj konferenciji za tegove i mjere (CGPM) 2022, uzimajući u obzir rastuće potrebe društva i digitalnu revoluciju. Treba istaći prezentaciju Andy Lewisa iz nacionalnog metrološkog instituta Velike Britanije koji je predstavio zajednički rad BIPM-a, Savjetodavnog komiteta za dužinu (CCL) i savjetodavnog komiteta za vrijeme i frekvenciju (CCLTF) koji prikazuje način transformacije referentnih podataka o sljedivosti u oblasti dužine, koji su na primarnom nivou dostupni u pdf formatu, u digitalni prikaz. Istraživanje predstavlja odgovor na inicijative međunarodne metrološke zajednice za uspostavljanjem digitalne infrastrukture, tj. dokumenata, sertifikata i usluga koji bi ispunili FAIR principe (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable).

Direktor Međunarodnog biroa za tegove i mjere Martin Milton podnio je izvještaj o najznačajnijim rezultatima koji su ostvareni u okviru BIPM-a u proteklom periodu. Posebno su istaknuta metrološka dostignuća pojedinih NMI-a u oblasti hemije, fizičke metrologije, budućem razvoju univerzalnog koordinisanog vremena, oblasti jonizujućih zračenja, kao i u obezbjeđenju sljedivosti u medicinskim laboratorijskim ispitivanjima i laboratorijskoj dijagnostici. Značajan napredak ostvaren je i u razvoju e-learning platforme, koja ima za cilj da pruži online pomoć nacionalnim metrološkim institutima da ojačaju kapacitete i steknu temeljnija znanja u cilju lakšeg podnošenja najboljih kalibracionih i mjernih mogućnosti (CMC) i drugih procedura u okviru CIPM MRA sporazuma. Najavio je i plan proslave 150 godišnjice od potpisivanja Metarske konvencije koja će biti održana u maju 2025. BIPM će tada nizom aktivnosti, kao i dvodnevnom konferencijom pod nazivom “Od jedinica do univerzuma – buduće revolucije u metrologiji” (From units to the universe – future revolutions in metrology), obilježiti ovaj značajan jubilej. Prezentacije sa događaja mogu se pronaći na BIPM web sajtu:

https://www.bipm.org/en/committees/di/partners/22-2023