Zavod za metrologiju, zbog velikog interesovanja, produžava nagradni konkurs pod nazivom „Maskota po mjeri” do 18. juna 2020. Kreativni konkurs počeo je 18. aprila kao podrška Zavoda kampanji „Ostani doma“ i namjenjen je djeci uzrasta do 12 godina.

Do sada je na konkursu učestvovalo 76 djece iz Podgorice, Tuzi, Nikšića, Danilovgrada, Cetinja, Ulcinja, Bara, Tivta, Kamenara, Herceg Novog, Pljevalja, Berana i Plava. Ukupno su stigla 92 rada maskota, a osim radova djece iz Crne Gore, Zavodu su stigli i radovi iz Vladičinog Hana i Čačka iz Srbije i Teslića iz Republike Srpske.

Podsjećamo da je u okviru konkursa potrebno da djeca po uzoru na dizajnirane modele maskota za metar, kilogram, sekundu, amper, kelvin, kandelu i mol, izrade svoju izabranu verziju maskote. Pri tom mogu da koriste razne likovne tehnike: crtačke (olovka, tuš, pastel), slikarske (akvarel, tempera, kolaž), kao i vajarske (glina, papir, plastelin, kombinovana tehnika). Sve modele maskota učesnici mogu da pogledaju na web sajtu www.metrologija.me, kao i na propratnom posteru konkursa Maskota po mjeri”.

Za učešće na konkursu potrebno je Zavodu za metrologiju poslati fotografije procesa izrade maskote, kao i finalnog rada na email: maskotapomjeri@gmail.com. Jedan učesnik može da pošalje najviše četiri fotografije uz koje je potrebno navesti ime, prezime i godine djeteta, grad, kao i kontakt podatke.

Osim djece iz Crne Gore, Zavod za metrologiju i dalje poziva i djecu iz regiona da učestvuju u konkursu i fotografije radova pošalju na navedenu email adresu. Na taj način, u okolnostima koje su zbog epidemije korona virusa slični u svim državama okruženja, Zavod želi da i mališane van Crne Gore podstakne na kvalitetno i drugačije ispunjeno vrijeme kod kuće uz poštovanja propisanih mjera prevencije.

Cilj konkursa je podsticanje učenja i zabave kroz kreativne aktivnosti, kao i podizanje svijesti o značaju metrologije. Učešćem na konkursu djeca mogu vrijeme koje provode kući ispuniti zabavnim sadržajem i ujedno naučiti više o mjerenjima i Međunarodnom sistemu jedinica (SI).

Najkreativnije učesnike očekuju nagrade: polaroid fotoaparat za osvojeno prvo mjesto, akciona kamera i društvena igra za drugo i knjiga uz školski pribor za treće mjesto.

Dostavljene fotografije Zavod objavljuje na svojim nalozima na društvenim mrežama uz hashtag-ove: #maskotapomjeri, #zabavnametrologija, #porodicnametrozabava i #DistancaRukeMaska.

Ovo je drugi konkurs koji je Zavod za metrologiju organizovao u okviru podrške kampanji „Ostani doma”. Prethodni konkurs „Mjerioci u kuhinji” trajao je od 18. marta do 15. aprila.