Na nedavno održanom sastanku Tehničkog komiteta za oblast vremena i frekvencije u organizaciji Evropskog udruženja nacionalnih metroloških instituta (EURAMET) predstavnik tog udruženja Albin Czubla podsjetio je da je ljetnje računanje vremena uvedeno kako bi se uskladile ljetnje vremenske skale, koje su se razlikovale unutar jedinstvenog tržišta i susjednih država. Takvo računanje vremena uvedeno je i kako je objasnio, da bi se što više iskoristila sunčeva svjetlost, uštedjela energija i povećala bezbijednost na putevima.

U proteklom periodu obavljene su razne studije u državama Evropske unije kako bi se procijenio efekat ljetnjeg računanja vremena na različite sfere života, kao što su zdravlje, bezbijednost, ekonomija i slično.

Podsjećamo da je Evropski parlament predložio  Evropskoj komisiji da obavi reviziju Direktive kojom je definisano ljetnje računanje vremena. Države članice Evropske unije izjašnjavaju se da li su za zadržavanje ili prestanak ljetnjeg računanja vremena.

Ljetnje računanje vremena počelo je u nedjelju 28. marta 2021. tačno u 2 h 00 min 00 s, pomjeranjem za jedan sat unaprijed, tako što se vrijeme u 2 h 00 min 00 s računa kao 3 h 00 min 00 s.

U Crnoj Gori se primjenjuje Srednjoevropsko vrijeme (Central European Time – CET) i ono se računa tokom „zimskog“ računanja vremena kao UTC+1. Tokom ljetnjeg računanja vremena koristi se Srednjoevropsko ljetnje vrijeme (Central European Summer Time – CEST) i ono se računa kao UTC+2.

Ljetnje računanje vremena počinje posljednje nedjelje marta, a završava se posljednje nedjelje u oktobru.