SVJETSKI DAN METROLOGIJE
20. MAJ 2021.
MJERENJA ZA ZDRAVLJE

Svjetskim danom metrologije obilježava se godišnjica od potpisivanja Metarske konvencije 20. maja 1875. Taj sporazum pruža osnovu za koherentni mjerni sistem na svjetskom nivou koji podupire naučna otkrića i inovacije, industrijsku proizvodnju i međunarodnu trgovinu, kao i unapređenje kvaliteta života i zaštitu životne sredine na globalnom nivou.

Tema Svjetskog dana metrologije za 2021. je „Mjerenje za zdravlje“. Ta tema odabrana je da bi se stvorila svijest o važnoj ulozi koju mjerenje igra u našem zdravlju, a samim tim i u dobrobiti svakog od nas.

Širom svijeta, nacionalni metrološki instituti stalno unapređuju nauku o mjerenju razvijanjem i potvrđivanjem novih mjernih tehnika na potrebnom nivou prefinjenosti. Nacionalni metrološki instituti učestvuju u mjernim poređenjima, koje koordiniše Međunarodni biro za tegove i mjere (BIPM), da bi se osigurala pouzdanost u rezultate mjerenja u svijetu.

Međunarodna organizacija za zakonsku metrologiju (OIML) razvija Međunarodne preporuke, čiji je cilj da usklade zahtjeve u mnogim poljima. OIML takođe upravlja Sistemom za izdavanje sertifikata o ispitivanju mjerila, koji olakšava međunarodno prihvatanje i globalnu trgovinu zakonski regulisanim mjernim instrumentima.

Ovi međunarodni metrološki sistemi pružaju potrebnu sigurnost i uvjerenje da su mjere tačne i da pružaju čvrstu osnovu za današnju globalnu trgovinu, a pomoći će nam da se pripremimo i za izazove koji nas čekaju sjutra.

Svjetski dan metrologije prepoznaje i slavi doprinos svih ljudi koji rade u međuvladinim i nacionalnim metrološkim organizacijama i institutima tokom cijele godine.

Poruka BIPM i BIML direktora
Svjetski dan metrologije
20. maj 2021.

Martin Milton
Direktor BIPM-a

Antoni Donelan
Direktor BIML-a

„Mjerenja za zdravlje”

Svjetski dan metrologije 2021. dolazi u vrijeme kada je svijet fokusiran na brz i efektivan oporavan od uticaja pandemije virusa Covid-19.

Brzina i ozbiljnost kojom je virus uticao na ljude širom svijeta početkom 2020., natjerao je vlade da brzo odgovore. Od samog početka, pojavili su se novi mjerni zahtjevi, počev od potrebe za širokim testiranjem na prisustvo virusa i performanse lične zaštitne opreme. Nakon toga, razvoj vakcina zavisio je od precizne identifikacije i mjerenja složenih proteina i molekula RNK.

Ogroman opseg tih zahtjeva promijenio je državne prioritete na svjetskom nivou, vlade su preusmjerile uspostavljene naučne mogućnosti da bi se suočile sa izazovima zaštite njihovog stanovništva od uticaja virusa. Metrološka zajednica širom svijeta je bila uključena u nove nacionalne i svjetske izazove i iskoristila je utvrđeno znanje o nauci o mjerenjima da bi odgovorila na društvene potrebe, kao što su:

  • Uspostavljanje sistema za testiranje maski potrebnih za ličnu zaštitu;
  • Doprinos dizajniranju i testiranju novih ventilatorskih sistema potrebnih u bolnicama;
  • Identifikovanje i brojanje molekula virusa u ispitnim uzorcima; i
  • Mjerenje efikasnosti doza vakcina.

Ovo je bilo moguće zbog uspostavljenih tehničkih mogućnosti u svrhu podržavanja mnogih mjerenja koja su potrebna da se zaštiti i unaprijedi zdravlje. One obuhvataju:

  • Razvijanje međunarodnih standarda za sve tipove medicinskih uređaja sa mjernom funkcijom, uključujući i automatizovane instrumente za mjerenje pritiska, oftalmološke instrumente i medicinske špriceve;
  • Podupiranje kliničkih laboratorijskih ispitivanja, osiguravajući da su sva mjerenja napravljena medicinskim termometrima u skladu sa međunarodno priznatom temperaturnom skalom;
  • Osiguravanje ispravne količine rendgenskih zraka pacijentima tokom dijagnostičkih procedura, i
  • Obezbjeđivanje osnove za precizne terapeutske doze zračenja u liječenju karcinoma.

Za ovogodišnji Svjetski dan metrologije odabrali smo temu „Mjerenje za zdravlje“ da bi skrenuli pažnju na važnost mjerenja kako bi podržavali očuvanje i zaštitu zdravlja. To se dešava u vrijeme kada su iskustvo, mogućnosti i sposobnosti, uložene u metrološke organizacije širom svijeta, u jako kratkom vremenskom periodu usmjerene da odgovore na nove nacionalne zdravstvene izazove.

Želimo vam veoma uspješan Svjetski dan metrologije 2021. i radujemo se prijemu vaših postera i detalja o mogućim događajima koje ćete održati.

Izvor: World Metrology Day

Napomena: WMD tim nije obavio lekturu prevoda ovih tekstova.